Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1996

Imprimir    Recomanar article
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Astronomia, espai, investigació aeroespaial (199)
Personatges Personatges
Frank Drake (1)
Entitats Entitats
National Aeronautics and Space Administration (84)
453 lectures d'aquest article
2035 impressions d'aquest article
Hi ha vida a l'univers?
Univers
"Es va calcular que a la nostra galàxia hi podia haver una civilització per cada deu milions d'estrelles"

Joan Oro
Biòleg i col·laborador de la NASA

Hi ha vida en altres llocs del sistema solar?

Els astrònoms planetaris estan d'acord que les condicions de Mart en els seus orígens devien ser favorables (aigua líquida, temperatura adient, precursors orgànics) perquè s'hi pogués originar vida. La descoberta, en uns meteorits o roques procedents d'aquell planeta, de compostos indicadors d'una possible activitat biològica no és una prova definitiva de l'existència de vida. Les molècules trobades són molt abundants en l'espai interestel·lar; els meus col·laboradors i jo també vam detectar-les en el metorit caigut a la ciutat de Murchison (Austràlia) l'any 1969.

No és la primera vegada que hom creu haver trobat proves de l'existència de vida a Mart. L'any 1976, dins la missió Viking es van realitzar unes anàlisis de la matèria de la superfície del planeta roig. Els primers resultats van fer creure que s'hi produïen reaccions que només es donen en les cèl·lules vives, i se'n va deduir que potser hi havia vida microbiana. Jo vaig ser escèptic i vaig arribar a la conclusió —després confirmada— que els compostos detectats provenien de reaccions químiques degudes a la capacitat catalítica de la matèria de la superfície del planeta roig. El satèl·lit Europa de Júpiter se suposa que té un gran oceà d'aigua líquida. Encara que alguns investigadors de la NASA hem pensat en la possibilitat que existís vida microbiana en aquest satèl·lit, tampoc no se sabrà fins que sigui possible fer anàlisis in situ ben detallades. Fins ara només tenim la certesa de l'existència de vida en el petit planeta blau que hem batejat amb el nom de Terra.

Vida en altres móns?

El segle XX ha estat un segle de grans descobriments: l'estructura de la matèria, el codi genètic, els antibiòtics, l'arribada a la Lluna, l'exploració de l'espai, etc. Ens preguntem: hi ha altres sistemes planetaris? Hi ha vida més enllà del sistema solar? Al voltant de l'estrella Beta-Pictoris, va descobrir-se un disc protoplanetari format per un gran nombre de cometes, uns 150 dels quals cauen cada any a l'estrella. És probable que a la part central hi hagi planetes i que la vida pogués desenvolupar-se en algun d'ells, com va passar a la Terra, partint de la matèria orgànica d'origen cometari, com ja vaig descriure l'any 1961. També s'han trobat discs protoplanetaris en la nebulosa d'Orió. El 1995 s'han descobert planetes que es troben més enllà del sistema solar. Els primers detectats van ser 51 Pegasi, 47 Ursa Majoris i 70 Virgins. Aquests dos últims és possible que continguin aigua, factor necessari, però no suficient, perquè s'hagi pogut originar alguna forma de vida. Posteriorment, i en una cursa imparable, s'han descobert sis planetes més. Som al llindar d'una nova era espacial. La NASA ho ha entès així i, en el nou programa Origins, està dissenyant la construcció d'un gran telescopi d'interferometria d'infrarojos que s'enviarà a la distància de Júpiter. A aquella distància del Sol, a més de poder detectar altres sistemes planetaris, podrà detectar la presència de molècules indicadores de vida (oxigen, ozó, vapor d'aigua) en les atmosferes dels planetes extrasolars. Així se superaran amb escreix les possibilitats dels actuals telescopis d'infraroig.

Hi ha vida intel·ligent més enllà?

Fa anys que es treballa en el projecte SETI, dirigit per Frank Drake, per a la recerca de vida intel·ligent extraterrestre. Drake va calcular que a la nostra galàxia hi podia haver una civilització per cada deu milions d'estrelles. (Com a nota anecdòtica direm que el projecte SETI de la NASA va cancel·lar-se perquè un membre del Congrés dels EUA va dir: "Per què hem de finançar aquest projecte, si ni tan sols tenim la seguretat que hi hagi vida intel·ligent a Washington D.C.?"). Aquest programa, que ara té suport privat i el nou nom de Phoenix, permet escoltar per radioastronomia els possibles senyals codificats que arribarien als radiotelescopis d'Arecibo (Puerto Rico), Califòrnia i Austràlia.

El gran nombre de senyals rebuts ha permès localitzar la nau espacial Pioneer 10, que hom creia perduda en l'espai. Des que es va iniciar el projecte, s'ha aconseguit augmentar en més de mil milions de vegades la capacitat dels ordinadors que registren i classifiquen aquests senyals. Si, com s'espera, algun dia es rep algun senyal intel·ligent, què ens dirà? És possible que ens puguin donar algunes lliçons sobre la manera de comportar-nos, entre nosaltres i amb la Terra.