Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1996

Imprimir    Recomanar article
Valentí Fuster

Article de referència:
Premi Príncep d'Astúries d'investigació i tècnica 1996
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Científics, innovadors, investigadors (120)
11 lectures d'aquest article
63 impressions d'aquest article
Valentí Fuster
Valentí Fuster de Carulla va néixer a Barcelona el 20 de gener del 1943. El seu avi matern havia estat catedràtic de medicina i rector de la Universitat de Barcelona, i el seu pare un reconegut psiquiatre. Va fer els estudis de medicina a la Universitat de Barcelona, on va obtenir la llicenciatura l'any 1967. Va iniciar la seva especialització com a metge resident a l'Hospital Clínic de Barcelona, i la va completar a la Universitat d'Edimburg (Escòcia).

El 1971 es va desplaçar als Estats Units, on va començar a treballar a la Clínica Mayo de Rochester (Minnesota), i des de llavors va desenvolupar la seva carrera a diversos centres d'aquell país, com el prestigiós Massachusetts General Hospital o l'Escola Mèdica de Harvard (Boston), fins a convertir-se en director de l'Institut Cardiovascular de l'hospital Mount Sinai de Nova York.

Al costat de la seva tasca com a investigador. Valentí Fuster va destacar com a defensor dels aspectes més humans i socials de l'activitat mèdica. Segons ell, l'alta tecnologia no hauria de fer oblidar la importància de les relacions entre metge i pacient, el sentit comú i l'ull clínic.

Autor de més de 400 articles científics, Valentí Fuster havia rebut diversos guardons en reconeixement a la seva carrera professional, a part del premi Príncep d'Astúries, com ara el premi Miquel Servet, de recerca cardiovascular (1976), el premi Gruntzig, de la Societat Europea de Cardiologia (1992), la distinció científica del Col·legi Americà de Cardiologia (1993), el premi d'investigació cardiovascular Lewis A. Conner (1995) i el Premi Català a la Recerca.

Malgrat la seva residència als Estats Units, Fuster va mantenir una vinculació especial amb Cardona (Bages), vila natal de la seva dona. de la qual havia estat nomenat fill adoptiu i on organitzava bianualment unes jornades de formació cardiològica, en què algun dels principals especialistes mundials explicava els últims progressos sobre les malalties del cor.