Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1996

Imprimir    Recomanar article
Wislawa Szymborska

Article de referència:
Premis Literaris
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Escriptors, poetes, filòlegs, traductors (402)
Personatges Personatges
Wislawa Szymborska (3)
Entitats Entitats
Premis Nobel (98)
71 lectures d'aquest article
23 impressions d'aquest article
Wislawa Szymborska
El 3 d'octubre la poetessa polonesa de 73 anys Wislawa Szymborska va guanyar el premi Nobel de literatura 1996, que li va concedir l'Acadèmia Sueca en reconeixement a la seva obra, caracteritzada "per una poesia que, amb precisió irònica, deixa aparèixer el context històric i biològic en fragments de la realitat humana".

En conèixer la concessió del premi, l'escriptora, que era a Zakopane, va declarar que se sentia "molt feliç, però al mateix temps espantada pel que m'espera". A propòsit de la seva obra, ja havia afirmat anteriorment: "Potser hi ha poetes que saben el que és poesia: jo no ho sé. I em sembla millor no saber certes coses."

Wislawa Szymborska va començar a publicar els seus treballs i poemes a partir de l'any 1945, quan tenia 18 anys, a la ciutat polonesa de Cracòvia. El 1952 va publicar el seu primer recull poètic. Per això vivim, al qual van seguir Preguntes a mi mateixa, la seva obra principal, i Crida al leti (1957). Només havia escrit vuit títols que recollien poc més de cent cinquanta poemes: Sal (1962|, Per si de cas (1972), Un gran nombre (1976), La gent del pont (1986) i La fi i el començament (1993) eren la resta.

Amb un llenguatge senzill i clar com a eina fonamental, va fer una obra dedicada als "afers humans, dubtes, somnis, passions, a la recerca de les grans incògnites de la vida", segons la critica. La varietat estilística de Wislawa Szymborska feia molt difícil la traducció de la seva poesia, que només es podia trobar en algunes llengües europees
-francès, anglès alemany i castellà- i en xinès, japonès, àrab i hebreu.

L'obra de la poetessa polonesa estava considerada molt filosòfica, basada en la vida quotidiana i que combinava serenitat i amargor.

Abans de rebre el premi Nobel, Wislawa Szymborska ja havia estat reconeguda amb diversos premis. Va rebre el Premi de Literatura de Cracòvia el 1954, el premi del ministeri de Cultura de Polònia el 1963 i els premis Goethe (1991) i Merder (1995). Amb ella, ja eren sis els poetes guardonats amb el Nobel -el també polonès Czeslaw Milosz (1980), Joseph Brodsky (1987), Octavio Paz (1990), Derek Walcott (1992) i Seamus Heaney (1995)- enfront de cinc novel•listes.

Wislawa Szymborska va néixer el 2 de juliol del 1923 en un petit poble, Prowent-Bnin (a l'oest de Polònia), però des del 1931 va viure a Cracòvia, on va estudiar literatura polonesa i sociologia. Soltera i sense fills, havia tingut com a company sentimental el també poeta Kornel Fílipowicz.