Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1996

Imprimir    Recomanar article
Xavier Hernández

Article de referència:
L´any clau de la reforma
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Personatges Personatges
Agustí Bassols (11)
Joan Maria Pujals (42)
Josep Xavier Hernàndez (4)
Juan José Moreno Cuenca (9)
Entitats Entitats
Unió Democràtica de Catalunya (194)
70 lectures d'aquest article
866 impressions d'aquest article
Xavier Hernández
El 7 de juny de 1996, en plena aplicació de la reforma educativa, Josep Xavier Hernández, d'Unió Democràtica, va substituir el convergent Joan Maria Pujals com a conseller d'Ensenyament. Josep Xavier Hernàndez era en aquell moment secretari general del departament de Comerç, però coneixia bé el món de l'ensenyament, ja que era mestre de formació i havia treballat onze anys com a docent.

Una altra característica que es va destacar del nou conseller era el seu origen no català, que li donava una inqüestionable autoritat en la defensa de la immersió lingüística. Efectivament, Josep Xavier Hernández Moreno va néixer a Almazán (Sòria) el 17 de juny de 1946. Com a psicòleg especialitzat en temes penitenciaris havia treballat a Lleida i a Saragossa. Com a professor va exercir en diferents centres de Madrid, Sòria, Saragossa, Cadis i Lleida.

El 1975 va arribar a Catalunya després d’aprovar una oposició a psicòleg d’institucions penitenciàries, per la qual va ser destinat a Lleida. Allí va iniciar el seu arrelament, treballant en les institucions autonòmiques i militant en el nacionalisme català.

Del 1981 al 1983 va col·laborar amb el departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya com a expert en temes penitenciaris, i el mes de desembre d’aquest any va ser nomenat director general de Serveis Penitenciaris i de Rehabilitació pel llavors conseller de Justícia, Agustí Bassols. Poc després d’accedir a aquest càrrec, l’abril del 1984, va haver de fer front a un amotinament de reclusos de la presó Model de Barcelona dirigits per Juan José Moreno Cuenca, el Vaquilla,que es va resoldre amb l’entrega d’heroïna als amotinats. Hernández va ser acusat per aquests fets d’un suposat delicte de tràfic de drogues, però el seu processament va ser finalment revocat per l'Audiència de Barcelona el 1988.

L’abril de 1990 es va convertir en secretari general del departament de Comerç, Consum i Turisme, càrrec que va mantenir fins al seu nomenament com a conseller d'Ensenyament el 7 de juny de 1996. En aquell moment els seus tres fills ja estudiaven a la universitat.