Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1996

Imprimir    Recomanar article
Xavier Trias

Article de referència:
Canvis al govern de la Generalitat
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Nacionalisme català (247)
Política catalana (2179)
Personatges Personatges
Xavier Trias (90)
14 lectures d'aquest article
11 impressions d'aquest article
Xavier Trias
Xavier Trias i Vidal de Llobatera va néixer a Barcelona el 5 d'agost de 1946. El segon dels dotze fills d'una família benestant es va llicenciar en medicina i cirurgia per la Universitat de Barcelona, va fer l'especialitat de pediatria i, entre 1970 i 1974, va continuar els seus estudis a Gènova i Suïssa, on va obtenir formació de postgrau en malalties metabòliques i diagnòstic prenatal.

De retorn a Barcelona, el 1974, va guanyar una plaça d'adjunt a l'Hospital Infantil de la Vall d'Hebron, on va exercir com a pediatre, i com a professor de la Facultat de Medicina entre 1974 i 1981. En aquests anys va assolir els seus primers càrrecs de responsabilitat a l'administració sanitària: vocal nacional d'hospitals al Consell General de Metges d'Espanya i vocal d'hospitals a la Junta del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona.

El 1979 va ingressar a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), i dos anys després va ser nomenat cap del servei d'assistència hospitalària de la direcció general d'Assistència Sanitària del departament de Sanitat de la Generalitat de Catalunya. El 1984 es va fer càrrec de la direcció general de l'Institut Català de la Salut (ICS), càrrec al qual va sumar des del setembre del 1986 la direcció d'Ordenació i Planificació Sanitària.

El 4 de juliol de 1988 va ser nomenat conseller de Sanitat en substitució de Josep Laporte, que va passar a la conselleria d'Ensenyament. Des del seu nomenament, Xavier Trias es va fixar com a objectiu la coordinació del Servei Català de la Salut amb el conjunt de l'oferta sanitària del país, per impulsar la coordinació de serveis entre totes les entitats sanitàries i el reforçament de la medicina preventiva. D'aquesta manera va configurar el que després seria conegut com a "model sanitari català", que es convertiria en el punt de referència per a la modernització del conjunt de la sanitat espanyola.

A les eleccions autonòmiques del novembre de 1995, Xavier Trias va ocupar el quart lloc a la candidatura de CiU. El 9 de gener de 1996 va ser nomenat conseller de Presidència de la Generalitat de Catalunya, un càrrec que el convertia de manera oficiosa en el número dos del govern català.