Projecte tancat a partir de 2014. Tanmateix tots els continguts dels de 1994 fins a 2013 inclòs continuen consultables. Les eines (cercador, comptador de notícies,...) continuen en funcionament.

Article

Any 1996

Imprimir    Recomanar article
Yashar Kemal

Article de referència:
Premis Literaris
Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Escriptors, poetes, filòlegs, traductors (402)
Personatges Personatges
Yashar Kemal (4)
Entitats Entitats
Premi Internacional Catalunya (36)
21 lectures d'aquest article
1 impressió d'aquest article
Yashar Kemal
El 16 de maig de 1996, l'escriptor turc diverses vegades nominal al Nobel de literatura i defensor de la minoria kurda Yashar Kemal va rebre el VIII Premi Internacional Catalunya de mans del president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol.

Autor de més de vint novel•les escrites en turc, va ser Mémed el Minso, publicada el 1955, l'obra que el va donar a conèixer a nivell internacional i li va valer el Premi Nacional de Novel•la de Turquia el 1956. També va obtenir el premi al Millor Llibre Estranger a França el 1978 amb L'herbe qui ne meurt pas i el premi Mundial Cino del Duca a Itàlia el 1982 en reconeixement al conjunt de la seva obra. Salam el Solitari era el 1996 la seva última obra.

Yashar Kemal (pseudònim de Kemal Sadik Gökceli) va néixer a Hemite, un poble de l'antiga Cilícia (al sud-est de Turquia), en una família de camperols. No es coneixia exactament la seva data de naixement, tot i que l'autor assegurava que havia nascut l'any 1923.

En finalitzar els seus estudis primaris, va exercir diversos oficis, com el de pagès, obrer industrial, empleat de gas o escrivent públic, fins que es va traslladar a Istanbul, on va començar a escriure articles per al diari Dumhuriyet. Als anys cinquanta, Kemal va recórrer tot Turquia fent reportatges, especialment sobre la dura vida dels pagesos i petits propietaris de l'Anatòlia, on vivien confinats els kurds.

La seva ideologia comunista el va portar a la presó per primer cop quan tenia disset anys. A partir d'aquell moment, va ser detingut i torturat en nombroses ocasions per manifestar públicament les seves opinions polítiques i, sobretot, per denunciar les violentes repressions de la minoria kurda a Turquia. El 7 de març de 1996 l'escriptor va ser condemnat a vint mesos de presó per haver escrit un article contra la repressió del poble kurd i, a mitjans de novembre, va haver d'exiliar-se a Suècia, juntament amb la seva família, la seva dona, Thilda Serrero, amb qui s'havia casat el 1952, i el seu fill. Pocs dies abans d'exiliar-se, Kemal havia rebutjat l'opció de "pena commutable" que se li havia fet a canvi de callar.