Article

Retrats i Monogràfics
Manuel Royes

Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Política catalana (2179)
Polítics, càrrecs públics i institucionals, sindicalistes i activistes (1754)
Personatges Personatges
Manuel Royes (17)
Entitats Entitats
Ajuntament de Terrassa (7)
Partit dels Socialistes de Catalunya (1256)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Terrassa (48)
44 lectures d'aquest article
109 impressions d'aquest article
Manuel Royes
PSC
El 8 de gener del 2002, l´històric alcalde de Terrassa i membre del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC-PSOE), Manuel Royes, va anunciar en una multitudinària roda de premsa que deixaria l´alcaldia de la ciutat a l´abril i que seria substituït pel fins llavors regidor de Cultura i primer secretari local del partit, Pere Navarro, nascut a Terrassa el 23 de desembre del 1959 i biòleg de professió. Royes havia ocupat l´alcaldia de Terrassa des del 1979 i va continuar exercint com a regidor de l´Ajuntament per a poder mantenir la presidència de la Diputació de Barcelona, que exercia des del 1987, fins a les municipals del 2003.

Manuel Royes i Vila va néixer a Terrassa el 24 de maig del 1940 i era fill d´una família d´industrials del tèxtil, l´avi de la qual havia estat secretari de la Lliga Regionalista de Terrassa.
Educat a les Escoles Pies de Terrassa, va cursar estudis universitaris a la Facultat de Ciències Econòmiques de la Universitat de Barcelona, on va conèixer altres dirigents del futur Partit dels Socialistes de Catalunya, com Pasqual Maragall, Isidre Molas i Narcís Serra.

Tot i la seva integració professional a l´empresa familiar, Royes es va interessar de molt jove per la política i va militar al Front Obrer de Catalunya (FOC) fins que es va dissoldre, el 1969. Després va participar en altres plataformes de lluita antifranquista, com l´Assemblea Democràtica de Catalunya a Terrassa i el grup de Convergència Socialista de Catalunya, que va impulsar la fundació del Partit Socialista de Catalunya (Congrés), llavors liderat per Joan Reventós, que el 1978 va esdevenir el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC-PSOE).

Alcalde de Terrassa des de les primeres eleccions democràtiques del 1979, va revalidar el càrrec sis vegades, cinc de les quals amb majoria absoluta (1979, 1983, 1987, 1991 i 1999) i una, el 1995, amb majoria simple. Membre de la comissió executiva del PSC-PSOE des la seva fundació, va ser secretari de política municipal fins al 2000.

En els seus vint-i-tres anys de mandat a Terrassa, Royes va protagonitzar un canvi profund en l´urbanisme, l´entorn i les infraestructures de la ciutat, que van convertir l´antiga seu del tèxtil català en una ciutat moderna, ben equipada i racionalitzada socialment i culturalment. Entre les actuacions iniciades per Royes i el seu equip destacaven la creació de la zona de Vallparadís del Nord, la conversió en zona de vianants del centre històric de la ciutat i l´edificació del macrocomplex lúdic del Parc Vallès. Terrassa també va aconseguir ser la subseu dels Jocs Olímpics del 1992, havia prolongat des de llavors el traçat dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, gaudia d´associacions culturals de prestigi, com El Vapor Universitari, comptava amb una nova seu de l´Escola d´Arts Aplicades i la Ciutat de la Imatge, i les seves institucions, com la patronal Cecot, tenien un fort prestigi i reconeixement a tot el país.