Article

Política
El president balear, Francesc Antich, a la Fira de Frankfurt

Fes-ho còrrer Fes-ho còrrer
  • twitter
  • facebook
Paraules clau Paraules clau
Eleccions i processos electorals (1758)
Illes Balears i Pitiüses (531)
Personatges Personatges
Aïna Calvo (4)
Francesc Antich (131)
Francisca Armengol (2)
Jaume Matas (174)
Maria Antònia Munar (52)
Miquel Nadal (21)
Entitats Entitats
Agrupació Independent Popular de Formentera (6)
Alternativa per Mallorca (2)
Bloc per Mallorca (23)
Congrés dels Diputats (476)
Consell Insular de Mallorca (27)
Consell Insular de Menorca (5)
Consell Insular d´Eivissa i Formentera (12)
Eivissa pel Canvi (8)
Esquerra Republicana de Catalunya (1509)
Esquerra Unida-Els Verds (Balears) (28)
Pacte de Progrés (Illes Balears) (8)
Parlament de les Illes Balears (58)
Partit dels Socialistes de Mallorca - Partit Socialista de Mallorca (78)
Partit dels Socialistes de Menorca (3)
Partit Popular (1639)
Partit Socialista de les Illes Balears (77)
Unió Mallorquina (123)
Indrets geogràfics Indrets geogràfics
Illes Balears (311)
55 lectures d'aquest article
14 impressions d'aquest article
Torna el "Pacte de Progrés"
Balears
El 2007 va ser un any marcat per les eleccions a les Balears, perquè la celebració dels comicis al Parlament balear van suposar l’apartament del Partit Popular del govern de les principals institucions de les Illes a falta de dos escons per a la majoria, i el retorn de l’anomenat Pacte de Progrés, bàsicament, gràcies al canvi d’orientació d’ Unió Mallorquina, l’habitual partit frontissa illenc que el 2007 va decidir donar el seu suport a la coalició encapçalada pel Partit Socialista de les Illes Balears (PSIB-PSOE).

Després que el Congrés dels Diputats aprovés un nou Estatut per a les Illes, aquest va entrar en vigor el 28 de febrer del 2007, just per a confirmar que la cita electoral parlamentària seria la primera en què el Parlament i els Consells Insulars s’elegirien en llistes separades, el que determinava que els Consells Insulars deixaven de formar-se a partir dels diputats de cada circumscripció. A més, es constituiria, també per primer cop, un Consell Insular de Formentera que havia d’estar format pels regidors de l’Ajuntament de l’Illa.

La convocatòria electoral va ser doble en coincidir el 27 de maig els comicis locals i els parlamentaris, després que el llavors president Jaume Matas, del Partit Popular, dissolgués el Parlament a principis d’abril. La convocatòria coincidí amb alguns contenciosos que afectaven la governació popular, com ara algunes iniciatives immobiliàries no del tot clares a Andratx, la construcció d’una autopista a Eivissa i l’adquisició per part de Matas d’un palau al casc antic de Palma de 476 metres quadrats, més 24 de terrassa, 9 de balconada, una cotxera de 60, i uns voltants de 600 metres quadrats, valorat en 5 milions d’euros.

Amb tot, a les municipals va quedar clar que la dreta balear, ja fos en solitari o en coalició amb altres formacions de centre, havia perdut, després de quatre anys de govern, 12 municipis, i que havia passat de dirigir 35 governs locals a només 23 localitats i no de manera preferent en tots. Calvià, Llucmajor, Santanyí, Felanitx, Manacor, Sant Joan, Montuïri, Sineu, Maria de la Salut, Llubí, Santa Margalida, Inca, Binissalem, Santa Eugènia, Marratxí, Alaró, Bunyola, Manacor, Selva, Escorca, Fornalutx, Deià i Estellencs es van salvar de la desfeta, però no així feus importants com ara Palma, Campos, ses Salines, Andratx, Valldemossa o sa Pobla. Per contra, als darrers quatre anys, els partits d'esquerra, en solitari i aliats amb UM o amb forces independents, havien passat a controlar gairebé el doble dels ajuntaments que consolidaren el 2003: 18 llavors, 30 el 2007. En tot això, destacava amb rellevància Unió Mallorquina, que va resultar decisiva per a formar majories.

Les principals candidatures presentades a les eleccions parlamentàries eren les tradicionals del PP, el PSIB-PSOE, i Unió Mallorquina, però en l’edició 2007 s’hi havia d’afegir per la seva rellevància ulterior les del Bloc per Mallorca i PSOE-Eivissa pel Canvi. El primer estava constituït pel Partit Socialista de Mallorca, Alternativa Esquerra Unida-els Verds, i Esquerra Republicana. Els dos primers s’havien coalligat ideològicament l’agost del 2006 amb l’objectiu de ser una alternativa d’esquerres al PSIB-PSOE, i ERC s’hi afegí el 21 de març del 2007. Quant a PSOE-Eivissa pel Canvi, al febrer del 2007 PSIB, EU, Els Verds de Mallorca, ERC i independents d’Eivissa van anunciar la formació d'una coalició única per a concórrer a les eleccions i contrarestar la força mostrada pel PP en aquesta illa a les eleccions del 2003.

Amb el recompte de vots enllestit, el PP va perdre per dos diputats la majoria absoluta al Parlament de les Illes Balears i només podia governar si Unió Mallorquina li donava suport, cosa que no va succeir, ja que aquesta formació va preferir pactar amb el PSIB-PSOE, degut a que el partit dirigit per Maria Antònia Munar va tenir molt en consideració la campanya contra el seu partit que havia fet el Partit Popular, malgrat haver pogut governar a la legislatura anterior gràcies al suport d’UM. En termes generals, el PP va obtenir 192.577 vots i 28 escons, seguit del PSIB-PSOE amb 115.477 i 16, respectivament. PSOE-Eivissa pel canvi en va obtenir 19.094 i 6; Bloc per Mallorca, 37.572 i 4; i Unió Mallorquina, 28.178 i 3. Els dos escons restants, van ser un pel Partit Socialista de Menorca-Els Verds i l’altre per a l’Agrupació Independent de Formentera.

A la fi, amb Aïna Calvo proclamada batllessa de Palma i els nomenaments de Francesc Antich com a president autonòmic i Francina Armengol com a presidenta del Consell, era evident que el PSIB-PSOE arribava al seu zenit d’ostentació de càrrecs institucionals a Mallorca i a les Balears i encetava una nova etapa política. Per la seva banda, i després del pacte amb les forces d’esquerra, Maria Antònia Munar va esdevenir la nova presidenta del Parlament balear, alhora que va abandonar la presidència d’Unió Mallorquina després que el 15 de desembre el congrés de la formació nomenés Miquel Nadal en el càrrec.